Selecteer een pagina

Voordat ik met Jill Huijbregts werkte was ik al onder de indruk van haar houding en zit. Veel ruiters (ook op hoog niveau) zitten met een holle rug, te ver uitgedrukte hakken, niet in balans en achter de beweging van hun paard. Een goede ruiter houding gaat niet alleen om het plaatje of wat we mooi vinden, maar om het gezond functioneren van ruiter en paard en een goede communicatie tussen beiden.

Om te zien of iemand een goede houding heeft, maken we gebruik van 4 denkbeeldige ‘hulplijnen’. Die lijnen zijn belangrijk voor de balans en bewegelijkheid van de ruiter. We moeten namelijk op de juiste plek met ons paard meebewegen om ‘stil’ te kunnen zitten. Als je in balans zit en goed met je paard meebeweegt, kun je heel direct hulpen geven en voorkom je miscommunicatie. Als ruiter en paard samen bewegen en met minimale hulpen elkaar begrijpen, dan ontstaat er harmonie.

Houding en zit: het verschil

Wanneer we de houding bespreken praat ik over de positionering van het skelet, dus zoals hieronder aangegeven met de lijnen. Als ik het over de zit heb, dan bedoel ik de beweeglijkheid van het bekken die kan ontstaan door een goede houding, maar ook door het aanspannen en ontspannen van de juiste spiergroepen. Een goede houding is dus de basis voor een goede zit, daar ga ik in een latere blog verder op in. Hieronder bespreken we de vier hulplijnen voor een goede ruiter houding.

De vier hulplijnen voor een goede ruiter houding

Hypic Hippische fotografie

Een correcte ruiter houding: Lijn 1

Door oor, schouder, heup en hiel boven elkaar te stapelen zit je in balans en zorg je dat je gewrichten optimaal kunnen bewegen zonder dat je ze blokkeert. De bewegelijkheid van het heupgewricht is hierbij het belangrijkst, het is het gewricht dat het dichtstbij je paard zit en waar dus ook de meeste beweging tot uiting komt! De beweging vloeit vanaf daar naar boven en onder uit. Als je daarbij je gewrichten gestapeld houdt, dan zorg je ervoor dat je je lichaam niet kunt blokkeren waardoor er ongewenste beweging kan ontstaan.

In de draf en galop is je houding en zit iets anders, dan mogen oor en schouder ten opzichte van het heupgewricht iets naar voren komen om in de beweging van het paard te blijven.

Lijn 2

Door je elleboog, hand en bit op een lijn te hebben kunnen je armen goed met je paard meebewegen en zorg je voor een directe communicatie met de paardenmond. Heb je je hand te hoog of draai je bijvoorbeeld je handen omlaag, dan verbreek je de directe communicatie en komen zowel jouw hulpen aan het paard, als de signalen die je paard jou geeft minder goed aan.

Lijn 3

Ik zie veel zadels waardoor de houding van de ruiter in stoelzit wordt gedwongen. De hiel van de ruiter is dan verder naar voren geplaatst dan oor, schouder en heup, waardoor hij minder goed in balans kan zitten. Omdat dit bij veel zadels en ruiters het geval is letten we dan altijd op de lijn knie, teen, waarbij de teen niet verder naar voren mag komen dan de knie, om zo de beweeglijkheid van de gewrichten erboven te behouden.

Lijn 4

De laatste lijn voor een correcte ruiter houding is de lijn die onder je voet doorloopt, deze moet altijd gelijk met de grond zijn. De beweging die je vanuit je paard krijgt vloeit namelijk vanuit je heupgewricht naar je kniegewricht die over je voet heen beweegt. Als je voet te ver naar voren ligt of je hakken naar de grond gericht zijn blokkeer je de beweging die uit je heup- en kniegewricht komt waardoor je je paard niet optimaal kunt volgen en ongewenste beweging creëert.

Als je je paard onder je vandaan haalt moet je nog steeds in balans staan. Zou je omvallen, omdat je te ver naar voren of achteren hangt, of omdat je je hakken uitdrukt, dan weet je dat je houding en zit te paard nog niet goed is.

Hier zie je dat Jill in de stap met haar oor en schouder iets naar voren komt om de beweging van haar paard te volgen. Ik illustreer gestapelde gewrichten vanaf de grond.

Lees meer over een houding- en zitles of neem contact op om er een te plannen!

Correcte ruiter houding in stap

Hypic Hippische fotografie