Selecteer een pagina

Het bekken, iets waar ik voor mijn Centered Riding® opleiding niet zo bij stil stond, eigenlijk bij heel mijn zit niet. Ik dacht dat ik mijn paard niet in de weg zat en dat ik voldoende los was in mijn lichaam om zijn beweging te volgen. Achteraf bewoog ik veelte veel, wat meer tegen- dan meewerkte en had ik regelmatig rugpijn.

Anyway, het bekken (het gewervelde deel van het lichaam tussen de buik en benen) is van groot belang voor een goede zit. Zowel de beweging van het bekken als de juiste stand. Vandaag ga ik het hebben over de stand van het bekken, want zonder een juiste stand kan het bekken niet optimaal bewegen!

Soms hoor ik van ruiters dat zij last hebben van rugklachten en zeggen dan: “Ja, maar, ik heb een holle rug en daar kan ik niks aan doen.” Nu heeft iedereen in meer en mindere mate een holle rug. Laten we eens kijken naar de wervelkolom:

Bron: Zorgvoorbeweging

Als je kijkt naar de wervelkolom dan zie je bovenaan onder de schedel een holling, meer naar het midden een bolling en naar onder een holling. Dan kom je bij het bekken uit en bolt het heiligbeen en het stuitje iets. 

Hoe meer je het bekken naar voren kantelt (je buik naar voren duwt), des te meer je een holle rug creëert. Kijk maar eens naar onderstaande afbeelding:
 

Bron: Centered Riding – Sally Swift

 

1. Hier is het bekken naar voren gekanteld waardoor de rug hol wordt.

2. Dit is de juiste stand van het bekken waardoor de wervelkolom de normale lichte kromming vertoont. Dit is een rechte rug!

3. Het bekken is naar achter gekanteld waardoor de rug bol wordt, de borst is ingetrokken en het hoofd steekt naar voren.

Wanneer het bekken goed is gepositioneerd, zit je op je billen en beide zitknobbels. Het bekken vormt een verbinding tussen de zitknobbels en de wervelkolom, waardoor een lichte vering mogelijk is. Door een bolle of holle onderrug (veroorzaakt door verkeerde stand van het bekken) ontstaat er spanning in de spieren en wordt een goede beweging belemmerd waardoor er klachten bij ruiter en paard kunnen ontstaan.

Natuurlijk zijn er meer oorzaken van rugpijn na het paardrijden dan alleen de stand van het bekken, maar het bekken is wel een goed uitgangspunt om jezelf te controleren en te zorgen dat je op de juiste manier zit en beweegt. En een eenvoudige manier om rugklachten te voorkomen mocht de stand niet juist zijn. 

Zelf voelen

De juiste stand van het bekken helpt je de bewegingen van je paard te volgen. Dit kun je het beste voelen door halt te houden en in stilstand 1 of 2 benen voor het zadel te leggen. Verbeeld je dat het midden van je hoofd aan een touwtje hangt waardoor je jezelf lang maakt. Het gewicht wordt nu verdeeld over je billen en zitknobbels. Het bekken vormt de verbinding tussen beide zitknobbels en de wervelkolom, waardoor een lichte vering mogelijk is die zorgt voor een vrije beweging van jou en je paard! Als je je benen terug legt, probeer dan je rug en bekken in dezelfde positie te houden voor een optimale houding en zit. 

Foto: Hypic Hippische fotografie – Ruiter: JIll Huijbregts