Selecteer een pagina

Een goede houding en zit zijn essentieel als je hogerop wil komen. Jouw paard kan alleen goed bewegen als jij goed zit en communiceert wat je van hem wil.

Hardnekkige gewoonte
Je houding en zit zijn een gewoonte die je toen je net begon met paardrijden hebt aangeleerd en doorontwikkeld. Een gewoonte veranderen is heel moeilijk, goed zitten gaat dus niet in een keer. In mijn lessen ga je te paard aan de slag met concrete oefeningen die je kunt implementeren in je eigen rijden.

Oefeningen in je eigen training implementeren
Ik ben groot voorstander van leren zitten in de omstandigheden zoals je altijd traint, dus niet op een simulator of aan de longe zonder beugels. Je wil juist graag in de training en op wedstrijd goed zitten, met beugels en op een echt paard! Grotendeels doen we oefeningen te paard, maar indien nodig laat ik je een oefening op de grond of op een bal voelen.

Centered Riding®
Ik heb de opleiding Centered Riding® gevolg en ga dus volgens deze principes te werk: zachte ogen, ademhalen, centreren, blokken bouwen, heldere intentie en aarden. In een andere blog zal ik hier meer over vertellen.

Veel voorkomende problemen
De meeste houding en zit problemen komen voort uit onbalans van de ruiter of omdat de ruiter niet op de juiste plekken met zijn paard meebeweegt. Je kunt immers pas stilzitten als je meebeweegt! Hieronder noem ik een aantal houding en zit problemen waar ik jou mee kan helpen:

   Krom zitten
–   Onbalans
–   Scheefheid 
–   ‘Kapstokvoetjes’
–   Rug- en nekklachten
–   Te veel beweging in armen, benen, hoofd of bovenlijf
–   Spanning 

Positieve effecten van een goede houding en zit
Als ik om mij heen kijk denk ik dat bijna elke ruiter profijt kan hebben van het werken aan zijn of haar houding en zit. Ik zie veel ruiters met onbalans en ruiters die echt stil proberen te zitten (dus zonder mee te bewegen), waardoor er juist meer bewegingsuitslag in het lichaam ontstaat. Dit geeft een onrustig beeld en is niet fijn voor je paard! Door aan je houding en zit te werken kun je:

✓   Hand- en beenhulpen reduceren
✓   In de pas communiceren
✓   Pijnvrij rijden
✓   Scheefheid van jou en je paard te verminderen
✓   Hoger scoren op wedstrijd
✓   Echt ‘stil’ zitten
✓   Meer plezier in je rijden

Hypic Hippische fotografie