Selecteer een pagina

Waarom is een correcte arm/hand houding zo belangrijk? Met het werken aan je houding en zit is je voornaamste doel communicatiebarrières weghalen en met zo klein mogelijke hulpen zo een groot mogelijk effect bereiken. Je hand is een communicatiemiddel waarmee je de schouders, houding en energie van je paard controleert. Als je een goede arm/hand houding hebt dan heb je een directe communicatielijn en kun je alle kleine veranderingen in zijn houding direct opmerken en met een kleine hulp corrigeren.

Een goede en stille arm/hand houding is alleen mogelijk als je een goede zit hebt en op de juiste plek met je paard meebeweegt om de beweging af te laten vloeien waardoor je hoofd, handen en voeten juist stil kunnen zijn. Lees ook mijn blog “Stil zitten – beweging op de juiste plek”.

De teugel kun je zien als een verlengstuk van je onderarm. Zoals je hier boven ziet begint een goede arm/hand houding met een brede schouder, waarbij je bovenarm mooi naar beneden kan afhangen en vanaf je elleboog, hand één lijn naar het bit vormt. Je kunt je inbeelden dat je onderarmen zo lang zijn dag je met je hand de bitringen vast kunt pakken.

Als het paard zijn hoofd omhoog of omlaag doet, moet je elleboog meer openen of sluiten om die lijn te behouden. Ook als je gaat lichtrijden. Jij gaat omhoog dus als je je elleboog niet opent en weer sluit in de beweging zouden je handen ook omhoog gaan en verbreek je de lijn. Houd altijd een ontspannen elleboog zodat je de lijn elleboog, hand, bit goed kunt bewaken.

De correcte handhouding is een hand waarbij de duimen bovenop liggen. Verkeerde hand/arm houdingen zijn bijvoorbeeld:

1. Piano handen 

Piano handen zijn vlakke handen met de knokkels naar boven gericht. De onderarm bevat twee botten. Wanneer je je hand zo draait dat de knokkels bovenop liggen, kruisen die botten. Probeer eens mee te bewegen met je paard met bovenstaande handhoudingen. Wat voel je? De beweging met gekruiste botten is veel moeilijker te maken dan wanneer je duim bovenop ligt. Herinner jezelf elke training bij een bepaald bordje om je duimen bovenop te leggen. 

2. Knik in pols 

Een ander veelvoorkomend probleem is dat niet alleen de handen plat worden gedraaid maar ook de polsen naar binnen knikken. Op die manier blokkeer je, net als bij piano handen, de beweging in je armen en bovenlichaam om met je paard mee te bewegen en kun je minder fijne hulpen geven. Wat soms een oorzaak kan zijn is een te lange teugel. We willen meer contact pakken, maar in plaats van dat we onze teugel korter vastpakken draaien we de polsen naar binnen. Niet doen! Pak altijd je teugels korter waardoor je de lijn elleboog, hand, bit kunt behouden. Je kunt voor je gevoel je polsen eens overstrekken naar buiten, daarna ontspannen en je vingers (als je ze zou strekken) richting bit laten wijzen. 

3. Gestrekte armen

Tot slot zijn er nog de gestrekte armen in combinatie met piano handen. Vaak wijst dit erop, dat je te veel kracht wil zetten als ruiter zijnde op het bit. Je verstijfd en kunt niet met je paard meezitten. Hierbij moet je echt helemaal los komen van deze houding. Ga aan de slag met een correcte ademhaling en focus op loslaten, voordat je weer op de juiste manier verbinding leert pakken met je hand. 

Makkelijk is het natuurlijk niet! Houding en zitproblemen zijn gewoonten en die zijn lastig te veranderen. Ga een keer in de week heel bewust aan de slag met je eigen houding in plaats van met je paard en verweef in de rest van je trainingen korte check momenten. Succes!!